Skip to main content

Van Dalfsen

Wolmestkorrels als alternatief voor kunstmest

Maak kennis met schapenscheerder en paraveterinair Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo, die overgebleven tweede keus heideschapenwol machinaal verwerkt tot samengeperste wolkorrels of wolpellets. Als schapenscheerder zag Van Dalfsen het met lede ogen aan dat schapenwol waardeloos werd en nu als afvalproduct wordt bestempeld. Hij ging met tweede keus wol (viezere wol met mest en stro), van de schaapskudde Schapendrift in Ermelo aan de slag om deze om te zetten in wolkorrels. In Oostenrijk liet Van Dalfsen zich verder informeren over het wolpellet-productieproces en hij kwam overtuigd terug met een wolpellet-machine.

Van Dalfsen is een zelfstandige onderneming die met name gericht is op gezondheid, verzorging en onderhoud van landbouwdieren, zoals varkens, kalveren en met name schapen. Dit wordt door ons team dagelijks gedaan met veel passie en liefde. Ambities en kernwoorden zijn: diervriendelijk, ondernemend, creatief, innovatief, duurzaam, respect, liefdevol en aandacht voor mens en dier. Lees hier zijn eerste nieuwsbrief.

Dirk Jan is gestart met onderzoek naar de bijzondere water absorberende kwaliteit van de wolkorrels bij jonge bomenaanplant. De korrels zorgen ervoor dat extra water geven gedurende droge periodes overbodig is en verrijken ook de bodem met organisch materiaal en langzaam werkende meststof. Dirk Jan: “Sinds kort zijn we bezig met het ontwikkelen van een duurzame voedingstof, wolmestkorrels als alternatief voor kunstmest, voor het voeden van bomen, planten en moestuinen.”

Samen met de gemeente Ermelo startte hij afgelopen maart een pilot om wolkorrels toe te passen bij de aanplant van 4.000 jonge bomen. De aanplant van zomereiken, elzen en ratelpopulieren is gemonitord door studenten van de Universiteit Wageningen. “Uit de eerste cijfers blijkt dat 80 procent van de jonge bomen is aangeslagen, zonder deze extra water te geven gedurende deze zeer droge zomer” aldus Dirk Jan van Dalfsen, “met het vervolgonderzoek door de Universiteit Wageningen kunnen we straks over een langere periode ook de effecten per boomsoort nagaan.”

De wolkorrels zijn al ontdekt door moestuinhouders welke zeer enthousiast zijn over de toepassing ervan omdat ze tijdens droogte niet meer hun groentegewassen hoeven te besproeien. En de korrels bemesten de grond plus ze verbeteren ook nog de bodem wanneer de wormen ze afbreken tot humus.
Dirk Jan: “En onze ambitie gaat over landsgrenzen heen. Vooral omdat de werkgelegenheid divers is. Naast praktische uitvoerders is er behoefte aan logistiek/distributie, marketing/sales, websites en social media en applicatieontwikkeling en netwerkopbouw. Op termijn willen we ook internationaal gaan opereren.”
Het probleem met de groeiende wolberg wordt opgelost m.b.v. een korte keten en past uitstekend binnen de kringlooplandbouw als circulaire/duurzame mineralenvoeding en waterbuffer. Schapenwol is van een afvalproduct een circulair product geworden. Van een kostenpost is het een opbrengst geworden en daarmee een sterke verbetering van de businesscase voor de schapenhouderij. Een duurzaam alternatief voor kunstmest en passend in een regionale kringlooplandbouw.

Schapenwol als circulair product voor schaapskuddes

De landbouw is de laatste jaren veranderd sterk. De grenzen van de groei zijn bereikt en ontwikkelingen op het gebied van natuur, stikstof en dierwelzijn volgen wij op de voet. “Door te innoveren en te ondernemen zijn we een serieuze partij geworden in de duurzame inzet en verwaarding van schapenwol. Hiermee kan de businesscase voor vele schaapskudde beheerders aanmerkelijk verbeterd worden,”  zegt Dirk Jan.

Het fabriceren van wolkorrels als organische meststof en waterregulator voor bomen en planten kan bijdragen om het overschot aan ongebruikte schapenwol te verminderen. Maar dat niet alleen. 1e keus kwaliteit vindt een afzet naar dekbedden, isolatie, kleding en inrichting en de 2e keus zal worden verwerkt naar een WO mestkorrel. Op die manier hoeft er geen afval te worden aangeboden, is er minder kunstmest nodig (minder fossiel) en kan de kringloop regionaal worden gesloten: schapenhouder, schapenscheerder, wol verwerker, regiowinkel/handelaar/tuincentrum, bosbouw/tuinbouwsector/natuur.

Deelnemer van het eerste uur is de schaapskudde Schapendrift, zij verkopen in hun bezoekerscentrum de wolkorrels. En men ontvangt van de verkoop ook een percentage die ze voor de exploitatie van de schaapskudde inzetten. De wolkorrels kunnen daarnaast ook online worden gekocht via de onlangs gerealiseerde webshop op de site van Dirk Jan van Dalfsen. Het streven is dat op termijn meer schaapskuddes gaan deelnemen om wolkorrels te verkopen en hieruit inkomsten verkrijgen. Van Dalfsen is momenteel met een aantal partijen in gesprek die ook met wolkorrels aan het experimenteren zijn. Men bekijkt hoe de krachten meer gebundeld kunnen worden om tot een kostendekkend productieproces te komen.

“Het verwerken van onze inheemse schapenwol als restmateriaal tot een eigentijds circulair product met water-reguleerde eigenschappen is in deze tijd met steeds extremere weersinvloeden zeer welkom” aldus Henk Atze Dijkstra, directeur van het Dinamo Fonds, “de toepassing van wolkorrels als hydrologische meststof kan bij de aanplant van bomen, heggen, hagen en boomwallen, in het kader van het nodige biodiversiteitsherstel, een belangrijk hulpmiddel zijn om ze meteen een goede start te geven.”

Ermelo

2-4

2017